Parallelle sessies
Tijdens het congres kunt u drie van onderstaande sessies volgen.
Als het programma definitief is (er worden nog enkele sessies toegevoegd) ontvangt u van ons een e-mail om uw sessiekeuze door te geven. Schrijf u hier in voor het congres.
Sessie 1: Een volledig duurzame bedrijfsvoering, een flinke uitdaging
(Praktijkcase: Achmea)
Als moederbedrijf van onder meer Zilveren Kruis, Interpolis en Centraal Beheer wil Achmea (ca 12.500 fte op 5 kernlocaties, totaal ca. 140.000 m2 vvo in eigen gebruik) de omslag maken naar een volledig duurzame bedrijfsvoering. Door actief deel te nemen aan lokale en regionale netwerken, wil de organisatie bijdragen aan verduurzaming van de kernlocaties en de omgeving. Voor het jaar 2030 zijn daarom vier ambities gedefinieerd:
- Achmea is gehuisvest in energie-neutrale panden;
- de interne bedrijfsvoering is CO2-neutraal;
- door het Facilitair Bedrijf en Document Logistiek worden alleen nog circulaire producten (materialen) ingekocht;
- bij minimaal de helft van de leveranciers worden afspraken gemaakt over social return in hun bedrijfsvoering binnen de contracten die zij met Achmea hebben.
Welke aanpak hanteert het Facilitair Bedrijf om deze ambities waar te maken? Welke concrete (technologische) maatregelen worden getroffen om het energieverbruik van de panden te reduceren? Op welke manier wordt, in samenwerking met leveranciers, voortdurend gezocht naar innovatieve mogelijkheden om de bedrijfsvoering te verduurzamen? En met welke programma’s en interventies worden medewerkers bewust gemaakt en geprikkeld om zelf bij te dragen aan een energiereductie en CO2-neutraliteit?
Spreker: |
Sessie 2: Naar een aantoonbaar effectieve en energieke werkomgeving
(Praktijkcase: ABN AMRO)
In het kader van het Innovatieprogramma tussen ABN AMRO en RoyalHaskoningDHV is in het najaar van 2017 bij de bank een pilot uitgevoerd waar aan de hand van de WELL Building Standard en Leesman Index een nulmeting is gedaan naar het wellbeing-niveau in kantoren. Achtereenvolgens (najaar 2018) is gedurende 10 weken in een kantoor van de bank (Koningskade, Den Haag) geëxperimenteerd met het effect van aanpassingen in de werkomgeving op welzijn, productiviteit en sociale cohesie van de medewerkers. Hiermee werd beoogd de wellbeing-prestatie in dit kantoor naar een hoger niveau te tillen.
In de pilotperiode werd real-time gebruikersfeedback van de medewerkers verzameld met de belevingsapp van Shign en verzamelde Octo-sensordata op het gebied van geluidsniveau, temperatuur, beweging, luchtvochtigheid en CO2.
Met interventies onder regie van RoyalHaskoningDHV, met nadruk op binnenklimaat en akoestiek, is onderzocht of een optimale werkplekconfiguratie kon worden bereikt.
De onderliggende hypotheses zijn getoetst aan de hand van user experience analytics en cross-analyse van de verschillende meetdata.
In deze sessie delen de partijen hun ervaringen. Hoe zat het experiment in elkaar, wat zijn de behaalde resultaten en lessons learned en wat is de volgende stap?
Sprekers: |
Sessie 3: Hoe de missie en kernwaarden samenkomen in de fysieke omgeving van Tony’s Chocolonely
‘Samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade’, dat is de missie van Tony’s Chocolonely.
Bij zo’n ambitieuze missie hoort een ambitieus team wat op nummer 1 wordt gezet. Dat zie je terug in de cultuur van de organisatie. Tony’s is kritisch, eigenzinnig, ondernemend en om blij van te worden. Dus geef je hem/haar de tools om die eigenschappen optimaal te faciliteren en te koesteren.
Voor de fysieke (werk)omgeving werkt Tony’s nauw samen met Sandenburg Concept Creation. Vanaf het eerste kantoor op de Westergasfabriek in Amsterdam tot de recente opening van de Super Store in de Beurs van Berlage. De twee partijen kennen elkaar inmiddels door en door, met onder meer als resultaat de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor op de Westergas in een half jaar tijd.
Van bureaubingo tot ontbijtsessie, van Maandag Morgen Meetings tot Tony’s Talks, Marieke van Elk (Tony’s) en Rogier Sterk (Sandenburg) leggen in een duo-presentatie uit hoe 'Crazy about chocolate, serious about people’ er op een hoofdkantoor in de praktijk uit kan zien. Ook lichten ze een tipje van de sluier op over de toekomstige huisvesting van Tony’s.
Sprekers: |
Sessie 4: Hoe creëer je de werkomgeving van een dynamisch tech-bedrijf?
(Praktijkcase: Booking.com)
Bij Booking.com (wereldwijd 17.000 medewerkers, hoofdkantoor in Amsterdam voor 6000 medewerkers) is de afdeling Real Estate & Workplace Services (REWS) de afgelopen jaren vooral bezig geweest met het faciliteren van de groei van het bedrijf. Inmiddels komt het bedrijf in rustiger vaarwater, wat REWS de kans geeft om verder te professionaliseren.
Actuele aandachtspunten zijn de ontwikkeling van de Booking-campus in hartje Amsterdam, een workplace pilot waar 3 werkomgevingen worden getest, de ontwikkeling van een nieuw dienstverleningsconcept en de (verdere) professionalisering van de regieorganisatie.
Momenteel wordt een Innovation & Testing-programma gestart om de vernieuwing in de werkomgeving te kunnen organiseren.
Bob Elshof en Bote Scholtens nemen u mee in het verhaal van Booking.com rondom de centrale vraag: hoe kunnen we de werkomgeving zo organiseren dat deze blijft aansluiten op de veranderende behoefte van de diverse en dynamische gebruikersgroep?
Sprekers: |
|
Sessie 5: Het gezondste kantoor van Nederland
(Praktijkcase: VGZ)
Samen werken aan een gezonder Nederland, elke dag weer. Dat is de missie van Coöperatie VGZ. Een groot deel van werkend Nederland brengt een flink deel van zijn tijd door in een kantooromgeving, zo ook bij VGZ. Moeten we er dan niet alles aan doen om die omgeving, en de manier van werken binnen die omgeving, zo gezond mogelijk in te richten? En hoe doe je dat dan?
Om deze vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden heeft Coöperatie VGZ (5 kantoren in Nederland, ca 1900 fte) sinds een jaar de HR en FM-krachten gebundeld en samengebracht onder de noemer ‘Human Facility Management’.
Een belangrijke stap in de missie om een zo gezond mogelijke manier van werken te faciliteren is de WELL-certificering. Hierbij worden tien essentiële onderdelen van werken in een kantooromgeving zo ingericht, dat de gebruikers zo gezond mogelijk hun werk kunnen doen.
Welke zijn dit en wat heb je hiervoor nodig? Hoe doorloop je een traject om tot WELL-certificering te komen? En wat levert het op?
Spreker: |
Sessie 6: Van online naar offline: meer impact door energieke medewerkers
Medewerkers vormen de bouwstenen van iedere organisatie. De vraag wordt dan ook steeds actueler hoe managers ervoor kunnen zorgen dat collega’s en medewerkers met meer energie naar hun werk gaan. Ook facility professionals zijn in toenemende mate op zoek naar een antwoord op deze vraag.
In deze sessie worden daarom handige tools en praktische tips aangereikt voor facility professionals die meerwaarde willen creëren binnen hun organisatie door te focussen op sociale innovatie.
Wisse Stenchlak en Juliette van Hessen gaan in hun masterclass in op drie kernthema’s:
- Het individu. Wat is en wil een energieke medewerker?
- Fysieke werkomgeving. Hoe kan je de ruimte zo inrichten dat deze energie geeft aan mensen?
- Community management. Wat zijn de eerste stappen naar een sterke sociale cohesie in de werkomgeving die bijdraagt aan de doelstellingen van de organisatie en energie en ontwikkeling van het individu?
Laat je verrassen door deze energy experience waarbij deelnemers een ware transformatie ondergaan.
Sprekers: |
Sessie 7: De toegevoegde waarde van circulaire en duurzame catering
(Praktijkcase: ABN AMRO)
In het vernieuwde kantoor van ABN AMRO in Amersfoort is eind 2018 de overstap gemaakt naar een circulair en duurzaam cateringconcept. Het concept is plant based: groente en fruit spelen in het assortiment de hoofdrol, in het restaurant wordt dus geen vlees en vis aangeboden. Alle gerechten zijn vers en huisgemaakt en er wordt zoveel mogelijk gekookt met onbewerkte seizoensproducten met hoge voedingswaarden.
Andere kenmerken: vrijwel geen gebruik van disposables, het assortiment is ‘PET free’, de keuken is energiezuinig en er is veel aandacht voor het terugdringen van voedselverspilling en transportbewegingen. Een ander belangrijk element is de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De overgang naar het concept was een gewaagde stap voor zowel ABN AMRO als Albron.
In deze sessie een uitgebreide toelichting op het concept, de samenwerking en de lessons learned.
Sprekers: |
Deze sessie wordt alleen gegeven in ronde 2 (13.30 tot 14.30 uur) |
Sessie 8: Facilitaire Innovatie, zo doe je dat in de praktijk
(Praktijkcase: RET)
Het benchmarkonderzoek ‘Facilitaire Innovatie 2019’ van CSU waaraan 145 facilitair directeuren en managers begin 2019 deelnamen, leverde interessante uitkomsten op. Zo blijken hospitality en ketensamenwerking in Facility Management een belangrijke prioriteit én uitdaging te zijn. Ook investeren in slimme technologie en data voor een betere facilitaire dienstverlening is een speerpunt.
In deze sessie geven RET en CSU inzicht in de highlights van het onderzoek en vertellen ze hoe zij gezamenlijk vormgeven aan facilitaire innovatie.
Aan bod komen facilitaire samenwerking en het gebruik van slimme technologie als sensor based cleaning en robotica. Dit alles met één doel: de facilitaire dienstverlening optimaliseren en daarmee de beleving van de eindklant verhogen.
Laat u inspireren door een praktijkverhaal met aandacht voor best practices, uitdagingen en de belangrijkste lessons learned.
Sprekers
|
|
Gert Zoet, Businessunit Directeur CSU |
Sessie 9: FM gaat vastgoed optimaliseren (én kosten besparen)
(Praktijkcase: Mediq)
Mediq is als internationaal leverancier van medische hulpmiddelen en zorgprogramma's in ziekenhuizen, zorginstellingen en aan huis, voortdurend in beweging. Dat heeft gevolgen voor de vastgoedportefeuille (hoofdkantoor in De Meern, 26 kantoren en warehouses in 12 landen, 3.900 medewerkers).
Met een geheel eigen manier van werken en een eigen visie op vastgoed heeft FM de laatste jaren de rol van ‘vastgoedspecialist’ op zich genomen en aantoonbaar toegevoegde waarde geleverd voor de organisatie.
Aansprekende resultaten zijn onder meer de totstandkoming van het nieuwe fulfillment center in Bleiswijk (20.000 m2 + kantoor) en de huur van een nieuw hoofdkantoor in De Meern (13.000 m2 voor c.a. 400 medewerkers) met een besparing van maar liefst 60 tot 70 procent ten opzichte van de huurprijs die voor het oude hoofdkantoor (het bekende glazen pand vlak langs de A2 in Utrecht), werd betaald.
Tijdens deze sessie leert u:
- Wat zijn de belangrijkste onderdelen van de vastgoedvisie van Mediq?
- Welke stappen worden doorlopen om de vastgoedportefeuille voortdurend te optimaliseren (o.a. marktonderzoek, opstellen specs, teamsamenstelling, locatiekeuze, onderhandeling met vastgoedpartijen)?
- Waarom heeft Mediq ervoor gekozen om voor hun vastgoedzaken niet zelf een makelaar in te huren en welke voor- en nadelen levert dat op?
- Op welke manier kan FM met het optimaliseren van het vastgoed waarde toevoegen aan de organisatie?
- Wat zijn de lessons learned en tips voor facility managers die (meer) de rol van vastgoedspecialist op zich willen nemen?
Een open, eerlijk en leerzaam praktijkverhaal over waarde toevoegen met vastgoed en de rol van FM.
Spreker
|
Sessie 10: Toekomst van de werkplek
(Over o.a. 70-plussers op de werkvloer en 'data driven design')
Welke grote technologische, culturele en demografische ontwikkelingen gaan de arbeidsmarkt in de toekomst veranderen? En wat betekent dit voor de werkplek? Deze vragen staan centraal in Labor Lab, een nieuwe samenwerking tussen ontwerpbureau studio LONK, Ditt. Officemakers en andere projectpartners. Het gaat om een speculatief ontwerp en onderzoekstraject dat zich richt op drie hoofdonderdelen:
- Senior Spaces: als we allemaal langer moeten werken en 70-plussers op de werkvloer komen, wat betekent dat voor de werkomgeving?
- Data Dominator: zijn we straks in staat om op basis van ‘data driven design’ extreem gepersonaliseerde werkomgevingen aan te bieden? En hoe voelt het om daar te kunnen werken?
- Leisure for Life: als robots ons werk overnemen of uit handen nemen, wat zijn dan de gevolgen voor de werkomgeving als plek om je identiteit en persoonlijke ontwikkeling (nader) vorm te geven?
Met drie speculatieve interieurs, een aantal weken geplaatst in drie verschillende werkomgevingen, worden ervaringen, meningen en visies verzameld.
Een presentatie over opzet, achtergronden en belangrijkste uitkomsten van het project tot nu, leidend tot een scherper beeld van de elementen die de ontwikkeling, vormgeving en het gebruik van huidige en toekomstige werkplekken zullen bepalen.
Sprekers:
|
Sessie 11: Een ideale werkomgeving kan niet zonder samenwerking en partnership
Het creëren van de ideale werkomgeving in een gebouw is belangrijk. Die omgeving bepaalt in sterke mate hoe collega’s zich voelen, hoe ze samenwerken en hoe ze presteren. Organisaties gaan vaker samenwerkingsrelaties met beheer- en onderhoudsbedrijven aan om die ideale werkomgeving te realiseren. De succesfactor hierbij is overigens niet alleen het implementeren van de allerlaatste technische snufjes in het gebouw. Minstens zo belangrijk is de focus van de dienstverlener, waarbij hij zich veel minder richt op het contract en de opdrachtgever, maar veel meer op gebouwgebruiker en de mens achter de gebouwgebruiker. Immers, het gezamenlijke belang van beide partijen moet zijn het optimaal faciliteren van de gebouwgebruiker.
BAM FM heeft met meerdere klanten deze ontwikkeling doorgemaakt. Een intensieve én leerzame periode met tal van leermomenten aan zowel de klant- als leverancierszijde. Tijdens de presentatie staan de voorwaardes centraal om tot een goede samenwerking te komen, een samenwerking die nodig is om tot een ideale werkomgeving te komen.
Spreker:
|
Facto Congres 2019
Maarten Mullerinschrijven@vakmedianet.nl
Maarten Mullerinschrijven@vakmedianet.nlhttps://congres.factomagazine.nl/home
2019-06-18
2019-06-18
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Facto Congres 2019Facto Congres 20190.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend